onsdag 10 juli 2013

Fråga:
Jag undrar vilken typ av papper som behöver införskaffas när man gör tryck i storlek 70 x 100 cm? Jag har tidigare tryckt på Fabriano 300 g (50x70) men upplever efter ramning att dessa blir vågiga. Vad finns som är tjockare? Helst slät yta samt gultonat, viktigt att pappret ej är kritvitt. 

Hur ramar man ett så stort tryck? 

Svar:
Man kan ju trycka på 400 g syrafri kartong (18 kr/st på Cornérs) – som den vi hade på tryckdagarna i juni – men den är ju mer kritvit. Annars funkar det mycket bra att trycka på koppargrafikpapper som Hahnemühle. De pappren är lite större än 70 x 100 cm och är lumppapper som tar fukt mycket bra. De är varmvita och finns bl a i 360 gr, tror jag det är. MEN det är ju rätt så dyra; tror ca 36 kr st. Kolla på Cornérs! Finns även mer gula, om man vill ha det. (Finns även tunnare Hahnemühle koppargrafik-papper som funkar bäst på linjebilder)

Om man vill ha papperen riktigt släta kan man gå till väga på två-tre olika sätt. Det beror lite på skälet till varför de blir lite buckliga... Om man trycker stora sammanhängande ytor är det svårare. När färgen torkar brukar den dra ihop sig lite och därför blir det gärna lite vågigt – det är krafter man har svårare att övervinna vid större ytor … även om man fått pappret slätt ”vill” det gärna bli vågigt om det senare utsätts för lite fuktig luft. Om man jobbat mer med tunnare linjer beror det vågiga mer på fukten vid trycket, inte på krafter från stora ytor. Att efter tryck fukta hela pappret och lägga i press att torka hjälper då. (Funkar extra bra på koppargrafikpapper.) Man kan också fukta och tejpa upp sina papper på skivor med hjälp av papperstejp – sån tejp som fuktas för akvarell (rekommenderas för stora sammanhängande tryckytor). Funkar på de flesta sorters papper, även mycket bra på tunt rispapper (då fuktar man genom att spraya på vatten, ej doppa). Om det är superviktigt att pappret är slätt och man tryckt stora ytor kan man rama det uppspänt. Jag kan förklara bättre när vi ses.

Men behöver det verkligen vara helt slätt? Man brukar säga att papper, liksom trä, är levande material. Att de blir vågigt är ett tecken på detta, att det är handtryckt … Om man ramar med passepartout så är det ju såklart inte roligt att det blir vågigt och då skulle jag rekommendera press/uppspänning Jag ramar själv alla mina stora tryck och akvareller friliggande och hängande - med distanslist - och alltså aldrig med passepartout.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar